• Dolar
    33.982
  • Euro
    37.725
  • Ç.Altın
    4.575
  • Altın
    2.725
KIRIKKALE
27°

BUNU BOZAN ÖLÜR!

Kırıkkale Büklükale'deki kazı çalışmasında Hitit İmparatorluğu dönemine ait bulunan çizi yazılı mührün üzerinde "Bunu bozan ölecektir" ifadesinin yer aldığı ortaya çıktı.


2009'DA BAŞLADI 

Kırıkkale'nin Karakeçili İlçesi'ndeki Büklükale'de 2009'dan bu yana yapılan kazı çalışmalarında dikkat ceken bir muhur bulundu. Kazı çalışmalarını yürüten Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü'nden Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura ve ekibi, geçen yıl Hitit İmparatorluğu dönemine ait çivi yazılı mühür baskısı bulmuştu Uzmanlar tarafından mührün üzerindeki çivi yazısının incelemesi tamamlandı. Mühürde, "Bunu bozan ölecektir" ifadesi yer alıyor ve bu ifadenin, sözleşmelere aykırı hareket edenlerin cezalandırılacağını yer alıyor. Matsumura, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Hitit İmparatorluğu döneminde Büklükale'nin önemli bir şehir olduğunu belirtti. 

KRAL YA DA KRALİÇE BURADA YAŞADI 

Matsumura, kral ve kraliçenin kullandığı mührün geçen yıl yapılan kazı çalışmalarında bulunduğunu ifade etti. Matsumura, "Son zamanlarda Hurrice tabletler bulunuyor. Hurrice tabletlerin bulunması, dini törenlerin burada yapıldığını gösteriyor. Bu törenlerin Hitit kraliyet ailesi tarafından, kral veya kraliçe tarafından yapıldığı biliniyor. O bakımdan Hitit kralı buraya gelmiş ya da ikamet etmiş olduğu da düşünülüyor. Büklükale'nin önemli bir şehir olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

 

Haber Yorumları

Yorum Yaz

69163

Hakkımızda

#

İletişim

Kirikkalekusu.com

info@kirikkalekusu.com

2147483647

2147483647